Menú
Gaudeix-ne

Bandera Blava

BANDERA BLAVA

PROGRAMA BANDERA BLAVA

QUE ÉS BANDERA BLAVA?

A ADEAC i Bandera Blava tenim molt clar que el nostre entorn natural és, amb tota seguretat, la nostra major riquesa. La nostra vida i la nostra salut estan estretament unides al lloc on vivim. Respectar, cuidar i conservar el nostre entorn, i, en ell, les nostres platges, hauria de ser un dels eixos centrals de l'educació i de la vida.

Bandera Blava s'ha convertit en el símbol més reconeixible i reconegut pels milions d'usuaris de platges i ports, a gairebé mig centenar de països, això com en un estàndard mundial d'eco-qualitat turística, anterior i inspirador de les altres iniciatives de certificació de la qualitat de platges i ports.

Aquest fenomen social, d'una simple iniciativa original d'una ONG, no és fruit de “l'atzar”, si no que respon a una “necessitat” social, sentida i atesa per la Fundació per l'Educació Ambiental (FEE), des de fa més de 30 anys, revisada i millorada des d'aleshores anualment, a nivell internacional, dins d'una Xarxa cooperativa permanent.

HISTÒRIA

Bandera Blava és el guardó per a platges i ports, més antic, reconegut i reconeixible, a nivell mundial.

Bandera Blava es crea, al 1985, per part de la branca francesa de la FEE com un guardó nacional per a ports esportius i embarcacions, que distingeixi a distància qui estima i protegeix el mitjà marí. En el seu origen, el logo de Bandera Blava s'inspira en una altre iniciativa paral·lela d'aquella època, “Missatge al Mar”, sobre la problemàtica del mitjà marí.

Al 1987, Bandera Blava, existeix ja a França, Espanya, Dinamarca i Portugal, com a programa d'educació ambiental per a platges i ports esportius, coordinada per la FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe). Aquest any en qüestió, proclamat Any Europeu del Medi Ambient, la Comissió Europea dona suport l'extensió de Bandera Blava a la resta dels països europeus litorals, sota el títol: “Platges i Ports Nets d'Europa”. La seva intenció és estimular el compliment de la Directiva de Qualitat d'Aigües de Bany comunitari, incomplida de forma gairebé generalitzada, deu anys més tard de la seva aprovació. Amb aquesta finalitat, la FEE identifica a cadascun dels països, en els que encara no està present una ONG a càrrec del programa. A Espanya, aquesta ONG és ADEAC (Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor), membre ja de la FEE des de la seva creació al 1984.

 

L'èxit de la convocatòria motiva que la Comissió estengui el seu suport econòmic i tècnic a Bandera Blava al llarg dels 11 anys següents. Van incorporant-se progressivament, països europeus no comunitaris.

Bandera Blava es converteix en un programa internacional amb el canvi de segle.

L'any 2001, Sudáfrica s'uneix a Bandera Blava i, a la seva vegada, al 2004, diversos països del Carib premien les seves primeres platges. Així, Bandera Blava comença a estar present a Àfrica i Amèrica. La FEEE passa a denominar-se FEE doncs el seu àmbit ja no és només l'àmbit de la Unió Europea sinó del continent europeu. Oceania es converteix en el cinquè continent amb Bandera Blava quan el 2005 es premia a un port esportiu a Nova Zelanda.

Més informació 

*Les platges guardonades amb Bandera Blava l'any 2023 a Vilanova i la Geltrú han estat: Platja del FarPlatja de Ribes RogesPlatja d'Adarró, Platja de Sant GervasiPlatja d'Ibersol.

INFORMACIÓ AMBIENTAL: AJUDAN'S A CONSERVAR LES PRADERIES MARINES!

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord