Lletres Port Platja Ribes Roges Plaça Vila Geltrú Club Nàutic Aèria Calendari Festiu
Menú

Les Festes de Sant Antoni es concentraran en un cap de setmana

Comparteix:
29/12/2021 12:52

Del 15 al 17 de gener, si les restriccions per la Covid no ho impedeixen, se celebrarà la festa major d'hivern i els Tres Tombs 2022

Cada 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat, Vilanova i la Geltrú celebra els Tres Tombs en honor al seu copatró. La festa major d'hivern de la ciutat és la festa dels pagesos, els descendents dels traginers i aquells qui d'una o altra manera tenen relació amb el món del cavall. En una festa organitzada per l'Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú, els actes principals són la benedicció dels animals per part del rector de l'església de Sant Antoni, i el recorregut de carros, cotxes de cavalls i muntures.

La pandèmia per la Covid-19, que no va permetre celebrar la festa l'any passat, segueix marcant la celebració d'enguany, que s'ha preparat concentrant els actes en un sol cap de setmana. Així, dissabte 15 es farà la cercavila de balls i entremesos, el trasllat de la bandera, la lectura del pregó, i el llançament del dotze morterets. També està programat el concert de música catalana, la cercavila de foc, i el ball dels Tres Tombs. Per diumenge hi ha previstos actes com la cercavila infantil, i dilluns és el dia de Sant Antoni, en què se celebrarà l'ofici solemne i els tradicionals Tres Tombs.

Tal i com expliquen el president i el vicepresident de l'Associació dels Tres Tombs, Albert Soler i Marc Piñol, “l'objectiu és tenir un cap de setmana molt viu, ple de festa major i de cavalls”. Així, han presentat el programa i el cartell d'engany, dissenyat per l'artista geltrunenc Julen W, que l'Associació va escollir després de visitar la seva exposició de pintures de cavalls i dels Tres Tombs l'any passat.

Mercè Mateo, regidora de Cultura, ha volgut agrair la tasca de la Junta “i de tots els que heu cregut i heu continuat confiant, malgrat la incertesa del moment. Aquest any recuperem els Tres Tombs, malgrat les coses no són fàcils aquests dies, des de l'Ajuntament volem apostar per mantenir el nostre patrimoni cultural, la nostra festa major d'hivern”.

Mateo ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat: “Si es pot sortir al carrer, la voluntat es que es faci. A no ser que el PROCICAT ens digui que no es pot fer de cap de les maneres, nosaltres hem dissenyat uns Tres Tombs. Potser a última hora haurem d'acabar canviant el recorregut tradicional, però volem que els cavalls i carruatges llueixin i puguem retre homenatge a les feines del camp i als animals que ens hi han ajudat durant tants anys”.

La regidora de Cultura també ha volgut destacar els aires de renovació d'aquesta tradicional festa, en la qual la figura femenina ha agafat un paper molt important, i ha remarcat que en un any ple d'incerteses com aquest, s'han volgut posar al capdavant de la festa un equip de banderera i cordoneres.

Mercè Mateo ha convidat tothom a “gaudir de la festa amb totes les precaucions, perquè només es pot celebrar un cop l'any, i us convido a participar de tots els actes que es puguin fer”.

Com ja és tradició els darrers anys, l'Associació dels Tres Tombs i Vilanova Turisme han organitzat un concurs de fotografies de la festa a Instagram. Podeu consultar aquí el cartell i el programa amb tots els actes dels Tres Tombs 2022, a més de les bases per al concurs d'Instagram.

La presentació de la festa s'ha fet, com cada any, a la Masia en Frederic

La presentació de la festa s'ha fet, com cada any, a la Masia en Frederic

Julen W és l'autor del cartell

Julen W és l'autor del cartell

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració