A Vilanova i la Geltrú és rambleja pel passeig més important de la ciutat, un veritable centre comercial a cel obert ple de comerços, restaurants i terrasses on es concentra bona part de la vida lúdica, social i festiva de la ciutat.
El monument a Francesc Macià, obra de l'artista Josep Maria Subirachs, és l'inici d'aquesta passejada per la Rambla de més d'un quilòmetre de llargada. Pujant, i un cop passat el pont sota la via del tren, trobem Can Pahissa, l'edifici modernista més notable de Vilanova. Es recomana desviar-se cap a l'estació de ferrocarril per visitar el Museu del Ferrocarril de Catalunya, on hi ha la col·lecció de locomotores de vapor més important d'Europa., i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, un dels museus més antics del país fundat l'any 1884 per Víctor Balaguer
De nou a la Rambla, al número 116, trobem la Casa Renard, edifici modernista on va viure el ballarí i coreògraf Joan Magriñà. A continuació una successió de cases benestants (núm. 104, 82, 80,76, 61, 50) destaquen en aquest espai del nou eixample. A l'alçada de l'avinguda de Francesc Macià, el camí a l'esquerra ens porta al Mercat del Centre i el de la dreta a la plaça de la Vila, plaça porxada d'estil colonial i centre neuràlgic de la vida ciutadana on hi trobem l'Ajuntament. Al capdamunt de la Rambla, trobem el Teatre Principal i tot seguit arribem a la plaça de les Neus amb la façana més moderna de l'esglèsia dedicada als patrons de Vilanova, Sant Antoni Abat i la Mare de deu de les Neus.
Per a la Diada de Sant Jordi s'omple de llibreters, floristes i entitats culturals per celebrar aquesta festa tradicional de Catalunya. Consulteu les actuacions castelleres dels Bordegassos de Vilanova.
Itinerari 2 (vermell) del plànol turístic. Durada: 1H
La Rambla, amb origen l'any 1754, va tardar dos segles fins a arribar al passeig Marítim i fou una de les contruccions urbanístiques més importants del s. XIX. Està formada per dos trams diferenciats: la rambla Principal i la rambla de la Pau.