Menú
Museu Victor Balaguer

Baix-a-mar

VILA MARINERA

Vilanova i la Geltrú compta amb el segell turístic de Barris i viles Marineres de l'Agència Catalana de Turisme. Amb aquesta certificació, es reconeix la capital del Garraf com una de les poblacions del litoral català que conserva viva la cultura lligada al mar. 

La ciutat és autèntic museu a l'aire lliure per descobrir i gaudir de l'art, la historia i la cultura marinera. Aquí el mar ofereix nombroses possibilitats, des de passejar per la riba del Mediterrani, passant per banyar-se en les seves càlides aigües i navegar-lo de totes les formes imaginables, fins a degustar-ne els fruits a taula o anar-los a buscar directament a l'aigua. Entre el seu patrimoni cultural es troba l'Espai Far i la Torre Blava-Espai Guinovart, dos equipaments que difonen la tradició marinera. Complementen la seva oferta encarada al visitant els esdeveniments centrats en la relació entre l'home i el mar, com les Festes de Sant Pere, on destaca el popular concurs d'All Cremat.

Port pesquer
Ca Mà de la Fassina
Llotja

Ca Mà de la Fassina

Ca Mà de la Fassina és l'únic testimoni que queda a la ciutat  d'una tipologia arquitectònica característica de la platja de Vilanova, les cases amb terrats porxats.

Aquest terrat mariner és l'únic exemplar no enderrocat d'un conjunt de terrats arrenglerats i adossats a les façanes dels habitatges de pescadors situats a primera línia de mar, que formen part de primer assentament del barri mariner del segle XVI. Als anys 2o del segle XX es van anar enderrocant. El nom que ha perdurat inscrit en una rajola ceràmica a la part superior de l'edifici remet a la Fassina o fabrica artesanal on es destil·lava l'esperit de vi per a obtenir-ne aiguardent o alcohol d'alta graduació (alcohol de cremar).

Els nombrosos terrats mariners que hi havia a la platja vilanovina en èpoques anteriors tenien una funció practica molt clara. Hem de tenir en compte que les barques es varaven a pocs metres d'aquestes construccions. Sota el terrat la gent de mar es podia protegir de les inclemències del temps, alhora que posaven a punt i netejaven les xarxes. Els baixos de les cases de pescadors servien per a guardar els ormeigs propis de la seva feina i feien la funció que avui fan els magatzems instal·lats al port.

Llotja de Peix

El modern recinte de la llotja de Vilanova aplega els compradors més exigents. Els clients coneixen millor que ningú els avantatges de la subhasta automatitzada, amb un senzill comandament a distància, amb comoditat, sense aldarulls. Ràpid, fàcil, accessible, net, econòmic, directe, sense intermediaris.

Té una zona d'entrada del peix, una sala de subhasta, una àrea de preparació i una zona de sortida del peix. L'edifici acull les oficines i la sala de reunions i formació de la Confraria de pescadors. La llotja de Vilanova i la Geltrú es caracteritza per la seva forma circular que recorda les rotllanes de les antigues subhastes. Se subhasta dos cops al dia de dilluns a divendres: a les 8 del matí el peix blau, pescat amb la tècnica d'encerclament i a la tarda, a les 4, la resta de peix pescat amb arts menors i arrossegament.

 

Descobreix les diferents  arts de pesca  que s'utilitzen a Vilanova i la Geltrú.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord